Artikel från Bulletinen nummer 4 2024. Text: Anna Björk, projektledare på statistikmyndigheten SCB, Dataavdelningen.
Det pågår ett arbete med uppdatering av SNI-koderna. I slutet av 2025 kommer många förändringar att genomföras. Vad är det då som händer och varför är det viktigt att ha rätt kod?
SNI används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs. Alla företag ska ha en femsiffrig SNI-kod som ska registreras i samband med att företaget startas. Den koden ska vara samma så länge inga ändringar sker av koderna eller verksamheten i företaget ändras. Nu ändras alltså koderna.
Vilka berörs och hur?
Det är olika hur företagen berörs av förändringen. Vissa företag får en ny kod men med samma innehåll som idag. Dessa företag behöver inte göra någon åtgärd.
För många företag är det däremot så att SNI-koden delas upp. För de företagen kommer delar av innehållet att flyttas till andra koder. Ett exempel på en bransch där det sker är restaurangbranschen. Den kommer att delas upp på en för restaurangverksamhet och en för mobil restaurangverksamhet.
Alla branscher påverkas inte. Men det finns många exempel på branscher där SNI-koden förändras. Ett axplock är detaljhandel, handel med motorfordon, litterärt och konstnärligt skapande, passagerartrafik, lokalvård, hälso- och sjukvård, med flera.
Varför är det viktigt?
SNI-koden visar i vilken bransch ett företag verkar. Det har stor betydelse för exempelvis statistik och olika bidrag eller stödformer som riktas till specifika branscher. Annat som påverkas av vilken bransch ett företag hör till kan vara kreditbedömningar. Det påverkar i sin tur möjligheter till lån och försäkringslösningar. Detta eftersom upplysningsföretag ofta gör branschvisa analyser och rekommendationer.
Det kan också vara så att olika myndigheter vill skicka riktad information om till exempel ändringar i en viss bransch. Sådana utskick baseras på SNI-koderna. Har ett företag fel SNI-kod riskerar de då att inte få viktig information från till exempel Skatteverket. Företaget kan dessutom drabbas av ovidkommande informationsutskick då det nås av information som avser andra branscher än den företaget verkar i.
Ett viktigt skäl som kanske inte direkt berör det enskilda företaget är att forskning, statistikrapportering med mera också baseras på SNI-koder. Ur ett samhällsperspektiv är det därför också viktigt att företag har rätt kodning.
Sammanfattningsvis är det viktigt att se till att företaget har rätt SNI-kod registrerad.
Läs mer
I början av 2025 kommer en e-tjänst att lanseras på verksamt.se. Innan dess kan företagen läsa in sig på den kommande förändringen. Information om vilka SNI-koder som förändras kommer att publiceras på statistikmyndighetens SCB:s webbplats, SNI 2025. Där kommer även information om SNI-omläggningen att publiceras löpande.
Tipset är att du läser in dig och ser till att företaget har rätt SNI-kod. Om du inte gör något riskerar din kod att ändras utifrån bedömningar som görs baserat på informationen som finns registrerad om företaget. Det kan bli rätt, men det kan också bli fel med de risker det innebär.
Aktuellt just nu är att BAS uppdaterar boken om nyckeltalen, i denna framgår SCB:s branschnyckeltal. Dessa är ett exempel på öppen data som finns tillgänglig för alla företag och som redovisas per SNI (och även storleksklass), se SCB:s branschnyckeltal.
Varför ändras koderna?
I slutet av 2025 lanseras SNI 2025 för att stämma överens med en ny version av den europeiska näringsgrensstandarden (NACE). Därför kommer SNI-koder, även kallade branschkoder, att ändras. Den nya SNI-versionen ersätter SNI 2007.
Det finns ett återkommande behov av att uppdatera SNI-koderna för att ta fram ekonomisk statistik. Snabba förändringar sker bland annat inom informationsteknik- och tjänstesektorn. I och med förändringen av SNI-koderna ökar möjligheten till mer tillförlitlig och jämförbar statistik. Det gäller såväl inom Sverige som inom EU.
Alla EU-länder kommer ändra sina branschkoder för att anpassa dem till den nya versionen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE.
Eftersom koderna ändras under 2025 dröjer det tills de nya koderna kommer i bruk. Nu pågår ett intensivt förberedelsearbete för att ändra koderna.
Text: Anna Björk, projektledare på statistikmyndigheten SCB, Dataavdelningen.
Anna Björk har arbetat på SCB sedan 1988 och har under åren arbetat med en rad av de företagsundersökningar där SNI ingår som en viktig variabel. Hon har också bl.a. varit chef för SCB:s företagsregister som är ett av SCB:s fyra basregister. Företagsregistret innehåller information om alla Sveriges företag och organisationer. Registret är urvalsram för statistiska undersökningar och ger underlag för sammanställningar av uppgifter om företag och arbetsställen i Sverige.